Onderooglidcorrectie: Niet langer last van een vermoeide blik

Een onderooglidcorrectie is, zoals de naam al doet vermoeden, een chirurgische ingreep waarbij de huid onder je ogen wordt gecorrigeerd. Wanneer we ouder worden verslapt de huid, waardoor ongemakken kunnen ontstaan. Door deze behandeling raak je af van die vermoeide, sombere blik.

Niet zeker welk type ooglidcorrectie voor jou geschikt is? In een eerste consultatie leggen we je haarfijn uit wat de mogelijkheden zijn.

Wat is een
onderooglidcorrectie?

Een onderooglidcorrectie of blepharoplastiek houdt in dat je de verslapte huid aan de ogen verwijderd door een minimale incisie. Zoals de naam doet vermoeden wordt in deze behandeling enkel de onderzijde van je ogen onder handen genomen. Wanneer we ouder worden verslapt de huid rond onze ogen, waardoor je last kan krijgen van zware of vermoeide ogen.

Terwijl je bij een bovenooglidcorrectie vooral spreekt over een teveel aan huidoverschot is de noodzaak van een onderooglidcorrectie vooral te wijten aan doorhangende wallen onder de ogen. Door verslapte huid en spierweefsel komt het intraorbitale vet naar buiten en puilt deze uit. Dit zorgt voor de typische wallen onder de ogen. Eén van de meest gehoorde opmerkingen bij onze patiënten is dan ook dat ze vaak horen er moe of vermoeid uit te zien.

Na de behandeling zal je er opnieuw frisser en ‘wakkerder’ uitzien, wat resulteert in een jongere uitstraling.

Voor wie is een onderooglidcorrectie geschikt?

De voordelen van een ooglidcorrectie zijn echter niet enkel van esthetische aard. In sommige gevallen kan verslapping van de huid ook voor fysieke ongemakken zorgen. Huid die tot tegen — of in sommige gevallen zelfs over — de wimpers komt, bijvoorbeeld. In zo’n geval kan deze ingreep een snelle en relatief comfortabele oplossing bieden. Heb je echt last van fysieke ongemakken? Dan is ook een tussenkomst van je ziekenfonds mogelijk (in samenspraak met onze plastisch chirurg).

Vooraleer je kans maakt op zo'n terugbetaling moet er een positief advies komen van zowel de behandelende arts als je ziekenfonds (bijvoorbeeld OZ of de CM). Het is daarom belangrijk dat je eerst een consultatie bij de arts inboekt en vervolgens met die informatie naar het ziekenfonds gaat alvorens de ingreep te laten uitvoeren.

Hoe verloopt een onderooglidcorrectie?

Via een kleine insnede in tegen de onderste wimperrand zal Dr. Doornaert de overtollige huid wegnemen en de spieren terug verstevigen. Door specifieke hechtingen te plaatsen zal hij het vet dat voordien uitpuilde mooi terug op z’n plaats hechten. Vooral dit laatste is een heel belangrijke stap in het bekomen van een mooi eindresultaat.

Hieronder lees je meer over de verschillende stappen in zowel het voorbereidings-, operatie- als verzorgings- en genezingsproces.

1.

Voorbereiding:

Voorafgaand aan de ooglidcorrectie moet je goed beseffen dat het om een operatieve ingreep gaat. Je zult dus tijd nodig hebben om te herstellen. Indien je nog kleine kinderen hebt, is het verstandig om vooraf te regelen dat iemand anders op de kindjes past: je mag namelijk niet zwaar tillen en bukken.

Daarnaast dien je tijdig te stoppen met een aantal middelen die schade aan het herstelproces toebrengen, of die voor complicaties kunnen zorgen:

  • Geen alcohol drinken tot enkele dagen voor de ingreep. Dit verdunt het bloed, wat kan leiden tot bloedingen tijdens of na de ooglidcorrectie.
  • 2 weken voor de behandeling stoppen met roken. Nicotine vernauwt de bloedvaten en verstoort de wondgenezing
  • Als je normaal gesproken bloedverdunnende medicijnen neemt, dien je hier in overleg met de behandelende arts tijdelijk mee te stoppen. Deze medicatie leidt tot (na)bloedingen en complicaties.
  • Je kan deze info steeds nalezen in de overeenkomst esthetische ingreep die je voor je operatie moet ondertekenen.

2.

Aftekenen & verdoving

Na alle stappen van de ingreep met jou te hebben overlopen, zal de arts de huid aftekenen die hij wil verwijderen. Een bovenooglidcorrectie kan zowel onder plaatselijke als algemene verdoving worden uitgevoerd. Wij raden voor deze behandeling steeds een plaatselijke verdoving aan.


Wanneer je kiest voor deze plaatselijke verdoving krijg je op dit moment een prikje op de plaats waar de huid moet worden verwijderd. De gegeven injectie bestaat uit lidocaïne met adrenaline. Lidocaine zorgt ervoor dat u geen pijn ervaart. Adrenaline knijpt de bloedvaatjes dicht, zodat er tijdelijk minder bloed naar de oogleden stroomt.

3.

Operatie & hechting

Eens de verdoving goed is ingewerkt zal de arts de overtollige huid en het vet verwijderen. Dit duurt maximaal 45 min voor beide ogen. Zodra de arts genoeg huid heeft weggesneden, zal hij de overgebleven huid hechten. Je krijgt per ooglid één hechting onder de huid, omdat dit beter is voor de wondgenezing.

Sarasin Clinic werkt enkel met niet-oplosbare hechtingen, omdat deze een mooier resultaat geven dan oplosbare hechtingen. De littekens vallen na de ingreep netjes weg in de plooien van uw oogleden, zodat ze vrijwel onzichtbaar zijn.

4.

Na behandeling/verzorging

Na de operatie en de hechting krijg je nog een icepack op de ogen gelegd. Dit zal helpen om de bloeding en zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan. In totaal zal je ongeveer 2 uurtjes bij ons in de clinic zijn, waarvan de operatie zelf maximum 45 min duurt.

Alles over de nazorg van oogcorrecties kan je hier verder nalezen.

Na 7 dagen kom je bij ons terug om de draadjes te verwijderen en een kleine controle van het resultaat. Vaak is dit ook het moment dat we te horen krijgen ‘dat je deze ingreep veel eerder had moeten laten doen’ 🙂

Veelgestelde vragen over
een onderooglidcorrectie

Is een onderooglidcorrectie pijnlijk?

Neen, dat valt reuzegoed mee. Op zich is de huid van een bovenste ooglid niet zo gevoelig. Ook de verdoving gebeurt met een heel fijn naaldje, waardoor je hier niet meer dan een kleine prik van voelt.

Ook na de behandeling vallen klachten in het merendeel van de gevallen best goed mee. hooguit kan wat branderig gevoel optreden, maar dat is perfect te bestrijden met een vrij verkrijgbare paracetamol.

Mag ik met de auto rijden na de operatie?

Autorijden na een operatieve ingreep raden wij steeds ten strengste af. Ook al gaat het om een plaatselijke verdoving, toch raden we je aan om iemand te vragen je te komen oppikken en naar huis te voeren. Je ogen zullen tenslotte gevoeliger zijn aan fel licht, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen in het verkeer.

Deze regel geldt bovendien niet enkel voor een wagen: ook het besturen van andere voertuigen raden wij je ten stelligste af voor een periode van 48 uur na de operatie.

Wat zijn mogelijke complicaties?

Veelvoorkomende bijwerkingen
Hierover hoef je je vaak geen zorgen te maken: deze verdwijnen vaak vanzelf.

- Zwelling van het ooglid
- Bloeduitstortingen rondom de ogen
- Tijdelijk geen gevoel in de ooglidrand
- Littekens in de huidplooien

Complicaties die soms optreden

- Geïrriteerde ogen en een ‘zanderig’ gevoel
- Cysten op de wondjes
- Nabloedingen
- Kleurverschillen in de huid van het ooglid

Zeldzame complicaties

- Oogontsteking
- Asymmetrische huidplooien boven of onder uw ogen. Uiteraard zal de behandelende chirurg er alles aan doen om dit te vermijden, of zal dit na verloop van tijd zichzelf corrigeren.

Mag ik TV kijken na een ooglidcorrectie?

Laten we maar meteen met de deur in huis valllen: ja dat mag. Maar net zoals bij veel zaken in het leven is er ook hier een ‘maar’. Hoe je het ook draait of keert, een ooglidcorrectie blijft een operatieve ingreep. Het is dus uitermate belangrijk dat je een goede voorbereiding treft op deze ingreep, en dat je nadien de juiste verzorging geniet.

Eenmaal de ingreep volledig achter de rug is zal je merken dat je ogen tijdelijk veel gevoeliger zijn aan fel licht. Hierdoor kan je wat ongemak ervaren, maar dit is van tijdelijke aard. Om de effecten hiervan te verminderen raden wij onze patiënten steeds aan een zonnebril op te zetten tegen het licht na de behandeling. Je mag deze zonnebril ophouden wanneer je naar buiten gaat, maar even goed wanneer je naar televisie kijkt.

Kan ik praten tijdens de ingreep?

Ja. Vaak is het mogelijk om te praten tijdens een ingreep, omdat die onder lokale verdoving wordt uitgevoerd. Veel mensen vinden het fijn of geruststellend om een beetje te kunnen praten met de arts.

Logischerwijs is het niet mogelijk om te praten wanneer je ervoor zou kiezen om de behandeling onder algemene verdoving te laten doorgaan. Voor een bovenste ooglidcorrectie raden wij echter sowieso een lokale verdoving aan.

Hoe kan ik me voorbereiden op de ingreep?

  • Drink geen alcohol tot enkele dagen voor de ingreep. Alcohol verdunt het bloed, wat kan leiden tot bloedingen tijdens of na de ooglidcorrectie.
  • Uiterlijk twee weken voor de behandeling stoppen met roken. Nicotine vernauwt de bloedvaten en verstoort de wondgenezing.
  • Mocht je normaal gesproken bloedverdunnende medicijnen nemen, dien je hier in overleg met de arts tijdelijk mee te stoppen. Deze medicatie leidt tot (na)bloedingen en complicaties.
  • Hoe verzorg ik me nadien?

    Hieronder vind je een overzicht van de richtlijnen die wij patiënten meegeven in verband met de nazorg van een ooglidcorrectie. Heb je na je ingreep twijfels over iets? Aarzel niet ons op te bellen!

    - Op de dag van de operatie adviseren wij je om elk uur 10 minuten lang te koelen.

    - Hou er rekening mee dat je ogen na de ingreep extra gevoelig kunnen reageren op licht. Draag gerust een zonnebril op de dag van je behandeling om je tegen fel licht te beschermen. Dit geldt trouwens ook voor TV-kijken!

    - De eerste 24 uur na de operatie dient er een volwassen persoon bij je te blijven.

    - Draag gedurende 2 weken geen make-up aan de ogen (ook geen mascara)

    - Bestuur geen voertuig in de eerste 48 uur na de operatie, vanwege de nawerking van de verdoving.

    - De eerste week niet bukken of zware dingen tillen: dit kan nabloeding veroorzaken.

    - Sporten mag na 6 weken, indien u zich hier goed genoeg voor voelt.

    - Ga de eerste 6 weken niet zwemmen of naar de sauna.

    Hou steeds in gedachten dat zowel roken als alcohol een ongunstige werking hebben op de genezing en het herstelproces. Je doet er dus goed aan beide zaken niet te nuttigen.

    Wanneer mogen de hechtingen eruit?

    De hechtingen van een ooglidcorrectie worden verwijderd na 7 dagen. Wij kiezen bewust voor niet-oplosbare hechtingen, omdat die een beter resultaat geven dan de oplosbare variant.

    ONZE garantie

    Wij gaan telkens voor 100% tevreden patiënten

    Klanten geven ons

    4,8 / 5

    Onze plastisch en esthetisch chirurgen en medisch personeel zijn door één gemeenschappelijk doel gebonden: we gaan telkens voor 100% klanttevredenheid. Dat doen we in de eerste plaats door je van bij de start open en eerlijk te vertellen wat in jouw specifiek geval wel en niet mogelijk is met een ooglidcorrectie. Daarnaast scholen we ons ook constant bij met de laatste medische technieken om steeds een zo natuurlijk mogelijk resultaat te kunnen bekomen.